Diğer

6 Adımda Ramazan’a Kolayca Hazırlanmak

Ramazan’a hazır mıyız? Mübarek Ramazan ayına sayılı haftalar kalmışken, ona kendimizi hazırlamak için ne yaptık? Sene boyunca kalplerimize toz, is, pas birikti durdu… Yüreklerimizi arındırdık mı? Kardeşlerim, iş işten geçmiş değil. Bugünden başlayarak olumlu bir değişim gerçekleştirelim inşaAllah.

Ramazan’a hazırlık için neler yapabiliriz?

[list_group]

[list_item title=”1. Adım: Kur’an okumakla başlayabiliriz!” url=””]

Kalpleri temizlemenin en iyi yolu, Allah’ın Kitabını okumaktır. Her gün Kur’an’dan en az bir sayfa okumayı alışkanlık edinin. Eğer okuyamıyorsanız dinleyin ve bir yandan takip edin. Şimdi her gün ne kadar çok okursanız, Ramazan’da tamamını bir hatta birkaç defa bitirmek (hatmetmek) o kadar kolay olur.

Ebu Umame -radıyallahu anh- rivayet ediyor:Hz. Peygamber’i -sallallahu aleyhi ve sellem- işittim, diyordu ki: ‘Kur’an-ı Kerim’i okuyun. Zira Kur’an, kendini okuyanlara kıyamet günü şefaatçi olarak gelecektir.’” (Müslim)

Hz. Aişe’den -radıyallahu anha- rivayetle Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: “Kur’an’da mahir olan (hıfzını ve okuyuşunu güzel yapan), Sefere denilen kerim ve muti meleklerle beraber olacaktır. Kur’an’ı kekeleyerek zorlukla okuyana iki sevap vardır.” (Buhari ve Müslim)[/list_item]

[list_item title=”2. Adım: Kur’an ayetleri üzerine düşünmek” url=””]

Kur’an okumak, mükafatı büyük, çok faziletli bir iş; fakat okuduğumuzun manasını anlamadan sadece yüzüne okumak yeterli değil. Her gün yaklaşık yarım saatimizi meal-tefsir okuyarak, anlayamadığımız ayetlerin üzerinde durmaya ayıralım.

Allah teala Kur’an’da şöyle buyuruyor:

Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerinin üzerinde kilitleri mi var?”  (Muhammed 47: 24)

Kur’an üzerine tefekkür etmenin ve ayetlerin manalarını anlamanın, Ramazan’da teravih namazında imamın arkasında saf tutmuşken bize çok faydası olacak; huşunun (sükunet ve boyun eğişin) tatlı hissini yaşayacağız inşaAllah![/list_item]

[list_item title=”3. Adım: Pazartesi-perşembeleri oruç tutmak” url=””]

Ramazan’a ramak kalmasını beklemeyin; pazartesi-perşembe günlerini veya en azından her ayın 13, 14, 15. gününü oruçlu geçirmeye şimdiden başlayın. Oruç tutmak sabrımızı, takvamızı, fakirlere merhamet duygularımızı artırmaya da yardımcı olacaktır.

Hz. Aişe -radıyallahu anha- rivayet ediyor ki, “Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem- pazartesi ve perşembe günlerinde oruç(la sevap) arardı.” (Tirmizi)[/list_item]

[list_item title=”4. Adım: Gece namazı!” url=””]

Gece namazı kılmıyordu isek, Vitr’in yanında en az iki rekat daha kılarak başlayabiliriz.

Amr bin Abese rivayet eder ki, Peygamber –sallallahu aleyhi ve sellem- Rabb’in kuluna en yakın olduğu vakit, gecenin son kısmının ortasıdır. Eğer o saatte Allah’ı zikredenlerden olmaya gücün yeterse ol.” buyurdu. » [Tirmizi ve Nisai]

Bilindiği gibi, selef-i salihîn gece namazına çok düşkündüler. Bir rivayette, Muhammed bin Munkadir şöyle demiştir: “Dünya lezzetlerinden üç lezzet kalmıştır. Bunlar; teheccüd namazı, dostlar ile buluşmak ve cemaat ile namaz kılmaktır.»

İbrahim ibn Şammas ise, “Genç bir delikanlı iken Ahmed bin Hanbel’in gece namaz kılmak için uyumadığını görürdüm.” demiştir.[/list_item]

[list_item title=”5. Adım: Merhamet gösterip affetmek” url=””]

Kardeşlerim, bu dünya gerçekten birilerine kin besleyip bağları koparmaya değer mi? Allah’ın bize karşı merhametli ve affedici olmasını istemez miyiz? Haydi, bize karşı hata etmiş kimseleri affederek bir değişim gerçekleştirelim. Allah’ın, Kur’an’da bahsedilen salih kullarının özelliklerini düşünelim:

“-Rabbinizin bağışına ve takvâ sahipleri için hazırlanmış olup genişliği gökler ve yer kadar olan cennete koşun!
– O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.

– Yine onlar ki, bir kötülük yaptıklarında, ya da kendilerine zulmettiklerinde Allah’ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tevbe-istiğfar ederler. Zaten günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, işledikleri kötülüklerde bile bile ısrar etmezler.

– İşte onların mükâfatı, Rableri tarafından bağışlanma ve altlarından ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetlerdir. Böyle amel edenlerin mükâfatı ne güzeldir! »

(Ali-İmran 3: 133-136)[/list_item]

[list_item title=”6. Adım: Allah’ı daha çok zikredip mağfiret dilemek” url=””]

Allah Teala’yı her gün zikretmek, ahirete hazırlanmaya kendimizi daha iyi vermemize ve bu dünyanın geçici kuruntu ve zevküsefasının bizi alıkoymamasına yardımcı olacaktır.

Allah Teala buyuruyor:

“Ey inananlar! Allah’ı çokça zikredin.” (Ahzab 33: 41)

“…Allah’ı çok anın ki başarıya erişesiniz.” (Enfal 8: 45)

Rasulullah’ın -sallallahu aleyhi ve sellem- sünnetine uyalım ki Muslim’de yer alan bir hadise göre o, günde yüz defa Allah’a istiğfar ediyordu.[/list_item]

 

Özet olarak;

Mübarek Ramazan ayından en verimli şekilde faydalanmak için hazırlanmaya önceden başlamak çok önemlidir. Ramazan’dan aylar önce hazırlık yapan selef-i salihîn’in uygulaması da bu şekildeydi. Bu Ramazan’ı tüm ibadetlerimizin sene boyu devam ettiği özel bir Ramazan haline getirelim inşaAllah!

اللهم بلغنا رمضان

Allah’ım, bizi mübarek Ramazan’a eriştir!

[/list_group]