Muhtelif, Test

Temel Fıkıh Bilgini Test Et | Test 16 | 2020

Bu test MuslimWalk’a ait Ramazan ajandası (2020 baskısı) içerisinde yer alan bir program için hazırlanmıştır. Ramazan ajandanız yoksa da bu testi çözerek istifade edebilirsiniz.

Hanefilere göre 5 temel teklifi hüküm hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Bir fiilin yapılmasını kesin ve bağlayıcı tarzda istendiğini gösteren delil kat’i ise farz, zanni ise vacip denir.
Farzın ve vacibin inkarı dinden çıkarır.
Teşvik edilen yapılması kesin olmayan bir tarzda istenen davranışlara mendup denir. Sünnet, müstehap ve adaptan olan davranışlar böyledir.
Mubah açığa çıkan, açıklanan, serbest bırakılan şey demektir. Caiz ve helal olan hareketler böyledir.
Tahrimen mekruh yapılmaması kesin ve bağlayıcı tarzda istenen fiillerdir, tenzihen mekruh ise yapılmaması kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda istenen fiillerdir.

Doğru!

Yanlış!

Aşağıda suyun abdest almak için temiz sayılmasının hükümleri verilmiştir. Hangisi yanlıştır?
İnsanın, at, deve, sığır, koyun ve keçi gibi eti yenen hayvanların ve kuşların artığı sular hem temiz hem de temizleyici sayılırlar.
Tavuk gibi eti yenen, kedi gibi eti yenmeyen evcil hayvanların, çaylak, doğan gibi yırtıcı kuşların artığı sular temiz ve temizleyici olmakla birlikte kullanılması abdest için kullanılması mekruhtur.
Abdest, gusül gibi hükmî temizlikte kullanılmış olan sular, maddî bakımdan temizlerdir ve ikinci defa hükmî temizlikte kullanılabilir.
FitreKüçük havuz niteliğindeki durgun sular, temiz ve temizleyici olmaktan çıkar.
İçine pislik düştüğü kesin olarak veya galip zan ile bilinen az miktardaki sular ile içine düşen pislikten dolayı rengi, tadı veya kokusu bozulan büyük su birikintileri temiz değildir, kullanılması mekruhtur.

Doğru!

Yanlış!

Aşağıdakilerden hangisi abdestin bozulması hakkında yanlış bir bilgidir?
Ağız dolusu kusmak. Kusulan şey ister yemek, ister safra veya kan olsun, abdest bozulur.
Bayılma, delirme, sarhoş olma, uyuma gibi şuurun kontrolüne engel olan durumlar, abdesti bozar.
Namazda yakındaki şahısların duyabileceği şekilde sesli olarak gülmek hem namazı hem abdesti bozar
Ağlamak, gözden yaş gelmesi, kabuk bağlamış bir yaranın kabuğunun kan çıkmaksızın düşmesi, tükürük ve sümüğe az miktarda kan karışması, sivrisinek, pire gibi haşeratın emdiği kan, namazda uyuklama, tırnak kesme, tıraş olma kural olarak abdesti bozar.
Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya herhangi bir maddenin çıkması. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar.

Doğru!

Yanlış!

Devamlı burun kanaması, idrarı tutamama, devamlı kusma, yaranın devamlı kanaması, kadınların akıntısı gibi abdesti bozan ve kısmen süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara ilmihal dilinde özür (mazeret), böyle kimselere de özürlü kimse (mâzur, mâzure) denilir. Bu bilgiler ışığında özürlü kimselere tanınan kolaylıklardan hangisi yanlıştır?
En az bir namaz vakti süresince devam eden bedenî rahatsızlıklar özür hali sayılır.
Özürlü kimse her namaz vakti için abdest alır, bu özür halinin abdesti bozmadığı var sayılır.
Başkasının zorlamasıyla orucu bozmakO vakit içinde aldığı abdestle, dilediği kadar farz, vâcip, sünnet, eda ve kazâ namazı, cuma ve bayram namazı kılabilir, Kâbe'yi tavaf edebilir, Mushaf’ı tutabilir.
Namaz vaktinin çıkmasıyla özürlü kimsenin abdesti bozulmuş olur, yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir.
Özürlü kimsenin abdesti özür hali dışında abdesti bozan ikinci bir sebeple de abdesti bozulmaz

Doğru!

Yanlış!

Aşağıda namaz hakkında hükümler verilmiştir. Hangisi yanlıştır?
Cuma namazı kılınınca ayrıca öğle namazı kılınmaz.
Farz namazların öncesinde veya sonrasında kılınan sünnet namazlar nâfile namaz kapsamında yer alır.
Sünnet namazlar, Hz. Peygamber'e bağlı olmanın da bir göstergesi kabul edilmiştir. Bunun için de, bu namazların mümkün oldukça kılınması tavsiye edilmiş ve terkedilmesi kötü bir davranış sayılmıştır.
Farz-ı kifâye olan cenaze namazı, bir müslüman öldüğünde başta yakınları, komşuları ve tanıyanları olmak üzere müslümanlarca kılınması gereken bir namazdır. Duyan herkese kılmak farzdır.
Namazı terketmek, kılmamak büyük günahtır.

Doğru!

Yanlış!

Namaz hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Kıblenin ne tarafta olduğunu bilmeyen kimse, biri varken ona sormayıp kendisi ictihad ederek, bir yöne yönelmiş ve yöneldiği tarafın kıble yönü olmadığı ortaya çıkmış ise de namazı iade etmesi gerekmez.
Hanefî mezhebinde iki namazın birlikte kılınması (cem‘), hac mevsiminde, Arafat ve Müzdelife dışında kabul edilmediği için, yolculuk gibi sebeplerle iki namazı birlikte kılmak söz konusu edilmemiştir.
Bir namazın özürsüz olarak vaktinde kılınmaması ve ileriki bir vakitte kazâ edilmek üzere ertelenmesi doğru değildir ve günahtır.
Kazâ, sadece beş vakit farz namaz ve bir de vitir namazı için söz konusudur. Cuma ve bayram namazları ve sünnet namazlar kazâ edilemez.
Kâbe'nin bulunduğu noktadan 45 derece sağa ve sola sapmalar kıbleden (Kâbe yönünden) sapma sayılmaz. Sapma derecesi daha fazla olursa "kıbleye yönelme" şartı aksamış olur.

Doğru!

Yanlış!

Farz namazlar için müstehap vakitler olduğu gibi, genel olarak namaz kılmak için uygun olmayan, yani namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler de vardır. Mekruh vakitler iki kısımdır. Bir kısmında hiçbir namaz kılınmaz, bir kısmında ise özellikle nâfile namaz kılınmaz, kazâ namazı kılınabilir. Bu bilgiler ışığında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan zaman (yaklaşık 40-45 dakikadır), Güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman, Güneşin batma zamanı hiçbir namaz kılınmaz. Sadece, o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.
Akşam namazının farzından önce ve Cuma günü hatibin minbere çıkmasından cuma namazı sona erinceye kadar nâfile namaz kılınmaz.
Fecrin doğmasından sonra güneş doğana kadar sabah namazının sünneti dışında nâfile namaz kılınmaz, kazan namazı kılınabilir.
Çiçek koklamakİkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar nâfile ve kaza namazı kılınmaz.
Farz namazın vaktinin daralması durumunda, nâfile ve kaza namazı kılınmaz.

Doğru!

Yanlış!

Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Ta‘dîl-i erkân, Ebû Yûsuf'a ve Hanefî mezhebi dışındaki üç mezhebe göre, ayrı bir rükün veya rüknün şartı olması itibariyle farzdır. Hanefî mezhebine göre (Ebû Hanîfe ve Muhammed'e göre) ise vâciptir.
Namaza "Allahüekber" sözüyle başlamak vâciptir. Bu, çoğunluğa göre farzdır.
Farz namazların ilk iki rek‘atında, vâcip ve nâfile namazların her rek‘atında Fâtiha'dan sonra, Kur'an'dan kısa bir sûre veya buna denk düşecek bir veya birkaç âyet okumak vâciptir.
Secdede alın ile birlikte burnu da yere koymak vâciptir.
Sübhâneke okumak, namaza Allah'ı bu şekilde överek, senâ ederek başlamak vaciptir.

Doğru!

Yanlış!

Zekat hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Devletin zekât, vergi ve başka gelirlerinden elde ettiği mallar belirli bir mâliki olmadığı için, zekâta tâbi değildir.
Fakir, yetim ve kimsesizlerin doyurulması, okutulması, cami, mescid, yol, köprü yapımı gibi amaçlarla hayır kuruluşlarına vakfedilen mallar zekâta tâbi değildir. Bazı özel durumlar için zekat toplayan vakıflar varsa da zekat fıkhını çok iyi bilip uygulaması gerekmektedir.
Fakihlerin çoğunluğu toprak mahsulleri zekâtında da nisabın şart ve nisabın beş vesk (=653 kg.) olduğu, bu nisaba ulaşmayan ürünlerin zekâta tâbi olmayacağı görüşündedir.
Ziraî mahsullerin zekâtı sahiplerinin vefat etmeleri ile düşer.
Şartlara ve nisaba uyan hayvanların da zekatı vardır.

Doğru!

Yanlış!

Hac hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Hac için ihrama girdikten sonra henüz Arafat vakfesini yapmadan cinsel ilişkide bulunmak haccı ifsat eder. Gelecek senelerde kazâ edilmesi ve bir koyun veya keçi kurban edilmesi (dem) gerekir.
Hac ibadetiyle yükümlü olmak için genel olarak bütün yükümlülükler de öngörülen Müslümanlık, akıl ve bulûğ şartı yanında, ayrıca hac yapmaya bedenî ve malî imkânların yeterli olması da şarttır.
Hanefî mezhebine göre, haccedebilmek için seferîlik hükümlerinin uygulanacağı bir mesafeyi katetmek durumunda olan kadınlar tek başlarına hac yolculuğuna çıkamazlar.
Tıraş olmak, kasık ve koltuk altı kılları ile vücudun diğer yerlerindeki kılları tıraş etmek, tırnak kesmek, süslenme amacıyla saç, sakal ve bıyıkları yağlamak, boyamak, oje ve ruj kullanmak, vücuda veya ihram örtüsüne güzel koku sürmek; güzel kokulu sabun kullanmak ihramın yasaklarıdır ve terkinde cezalar vardır.
Diş çektirmek, kan aldırmak, iğne vurdurmak, yara üzerine sargı sarmak ihramın yasaklarıdır ve terkinde cezalar vardır.

Doğru!

Yanlış!

Sonucu görmek için quizi paylaş !

Subscribe to see your results

Temel Fıkıh Bilgini Test Et! v2

%%total%% soruda %%score%% doğru cevabın var.

%%description%%

%%description%%

Loading...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir