Diğer

Her Gün 5 Dakika Ayırarak İlim Öğrenilir mi?

kuran okuma

Hepimiz bir şeyler okuyup öğrenmek istiyoruz. Ancak en büyük sıkıntımız zaman ayıramıyor oluşumuz. Dünya o kadar çok sarmalamış ki bizi, asıl meselelerimizden uzaklaşıyoruz. Bir bakmışız ki yıllar geçiyor. Günler kitapsız, haftalar Kuransız akıp gidiyor. Buna bir deme zaman gelmedi mi? Zira dünyalık işlerinizi birden söküp atamıyorsanız, yavaşça itelemeye başlayabilirsiniz. Nasıl mı?

Sizden 5 dk istiyoruz. Her gün bir ilim için 5 dk. Evet bu alim olmak veya bu ilim alanını kavramak için yeterli bir süre değil ama 5 dakikayı da hiç küçümsemeyin. İnananın sonunda etkisini görünce siz de şaşıracaksınız. Efendimizin sallallahu aleyhi vessellem “Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.” [Buhârî, İman 32] hadisi düsturunca, hayatınızda yeri olmayan ilimlere küçük küçük yer açmak istiyoruz. Gayret bizden, başarı Allah’tan…

Peki bu düzen nasıl olacak? Siz ister bir lise öğrencisi, ister üniversite öğrencisi veya çalışanı, ister işçi, ister emekli, ister ev hanımı olun. İşinizin hiçbir önemi yok, isteğinizin önemi var. Hayatı hep namazlara göre planlamamız gerektiğini duyarız ama bir türlü oturtamayız. İşte biz size bunu da teklif ediyoruz. Öyleyse başlayalım;

[list_group]

[list_item title=”1. Namaz” url=””]

Öncelikle kardeşim, namaz kılıyor olmanız gerekiyor. Ya da lütfen namaz kılın. Çünkü namazsız her şey çok daha zor ve başa çıkılmaz halde. Zira bizde planlarımızı namazlarımıza göre yapacağız. Namazlar ile günümüz otomatikmen beşe ayrılmış oluyor. Her namazın ardından ilim için 5 dk ayıracağız ve bunu verimli kullanacağız.

[/list_item]

[list_item title=”2. Bu 5 ilim nedir?” url=””]

Namazlardan sonra 5 dk ayıracağımız ilimler şöyle; Kuran-ı Kerim tilaveti (yüzüne okuma), Tefsir, Hadis, Fıkıh, Akaid.

[/list_item]

[list_item title=”3. Nasıl?” url=””]

Sabah namazından sonra 5 dk; Tefsir. İlk olarak Kuran okumayı alabilirdik ama mushafları boyut olarak yanımızda taşımak daha kolay olacağından onu gün içine aktardık. Kaynak olarak ise Elmalılı Hamdi Yazır ilk tavsiyemiz olmakla birlikte Risale-i Nur tefsiri de olabilir.

Öğle namazından sonra 5 dk; Kuran-ı Kerim tilaveti yani yüzüne okuma yapacağız. Bu nedenle küçük boy bir Kuran’ınınız artık yanınızda bulunmalı. Artık sizin hızınıza göre sayfa veya ayet sayısı değişebilir. Mühim değil. Yalnızca 5 dakikadan önce bırakmak yok.

İkindi namazından sonra 5 dk; Hadis. Çünkü öğlen herkes bir yerlerde olacaktır. Bu okunacak kitabın yanımızda olması gerekir. Bu nedenle hadis okuyabiliriz. Erkam yayınlarının Riyazüs Salihin cep boy serisi bulunmakta. Bunlar hem taşınabilir, hem de şerhi açısından anlaşılabilir. Bunlardan temin edebilirsiniz.

Akşam namazından sonra 5 dk; Fıkıh. Fıkıh muhteşem bir ilim. Ne neden nasıl yapılır öğrenmek için, pek çok sorunuza bizzat cevap bulabilmek için fıkıh kitaplarını karıştırmayı bilmeniz gerekir. Bu nedenle ilk olarak Ömer Nasuhi Bilmen İlmihali ile başlanabilir.

Yatsı namazından sonra 5 dk; Akaid. Her türlü eksikliğimiz inanç eksikliğimizden, bu eksilik de bilmeyişimizden kaynaklanıyor. O nedenle akaid ilimlerinden de bir nebze pay almak, muhteşem bir nimet olacaktır. Kaynak olarak, İslam İnancının Temelleri Akaid – Ömer Nesefi kullanılabilir.

Ekstra bir 5 dakikanız daha varsa yatmadan, günlük kitabınızı da okumayı unutmayın inşAllah.

[/list_item]

[list_item title=”4. Çetele” url=””]

Siz de bir çetele oluşturun ve kendinizi takip etmeyi aksatmayın. Hafta sonlarında okumaları sürdürebilirsiniz. Yanı sıra bu günleri düzenlemeler, tekrarlar, videolar ile desteklemeler yapamaya da ayırabilirsiniz.

[/list_item]

[list_item title=”5. Bunlar işe yarar mı?” url=””]

Muhakkak yarar. Öncelikle sizin niyetiniz nedir? Bu çok önemli. Eğer Allah’ın dinine dair bir şeyler öğrenerek daha iyi bir kul olmayı arzulayarak bunları yapıyorsanız, muhakkak ki karşılığını alacaksınız. Ama ne için öğrendiğimiz çok önemli. Bir süre sonra bir baktığınızda çok şey okumuş olacaksınız. Bunları sıkışık düzene kursanız okuyamazdınız ama küçük küçük adımlarla büyük şeyler öğrendiniz. İşte mesele burada, Allah’ın bereketi burada. Yineliyoruz, bu şekilde alim olunmaz. Çünkü kalp iki sevdayı bir taşımaz Alim ilim ile yatar, kalkar ve hatta uyumaz. Nureddin hoca der ki, “Sen ilime her şeyini verirsin, o da isterse kendinden bir nebze sana verir.” İşte ilim böyledir. Ama bizler bu  dakikalık süreçlerde alim değil, daha iyi Müslüman olmayı hedefleyeceğiz. Konuşmak için değil yaşamak için okuyacağız. Her gün okuduğumuzu hayatımıza tatbik etmeye çalıştıkça değişime şahit olacağız. Ve dua… İşte en mühim kısmı burada. Allah’tan hayırlı ilim isteyeceğiz ve bununla amel edebilmek için niyaz edip duracağız inşAllah, biizniAllah.

kuran okuma [/list_item]

[/list_group]