3 Madde İle Kaza Oruçları Nasıl Ödenir?
Kaza oruçları; Ramazan-ı Şerifte geçerli sebepler nedeniyle tutamadığımız eksik oruçların yerine sonraki günlerde tutulan oruçtur. Her Müslüman, farz kılınan oruç ibadetini yerine getirmekle hükümlüdür. Farz olan orucun kazası da yine farz sayılmaktadır. Peki kaza oruçlarımızı nasıl tutmalıyız? Nasıl ve ne zaman niyet edilmeli? gibi sorularınızın cevabını bu 3 madde ile hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz inşaAllah.
[list_group]
[list_item title=”1.Kaza Orucu Niçin Tutulmalı?” url=””]
“Fakihlerin ittifakı ile Ramazan’dan bir veya daha fazla gün oruç tutmayan kimsenin bunları kaza etmesi icab eder. Tutmama hastalık, yolculuk, hayız ve benzeri özürler sebebiyle, yahut kasten veya yanılarak niyeti terk etmek suretiyle olur.” (Muğni’l-Muhtac 437) Bunun dayandığı ayet ise; “O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185. Ayet) Ayetten de anlaşıldığı gibi tutamadığımız kaza oruçlarımızı muhakkak ödemeliyiz. Ayrıca bu borçlarımızı; bir sonraki Ramazan ayına kadar ödememiz gerekmektedir.
[/list_item]
[list_item title=”2. Kaza Oruçları Niyeti Ne Zaman Yapılmalı?” url=””]
Ramazan ayında tutmadığımız kaza oruçlarımıza; farz orucu gibi imsak girene kadar niyet etmelidir. Ramazan orucunun kazası, adak oruçları, nafile oruçların kazası ve kefaret oruçlarına imsak vaktine kadar niyet edilir ve imsaktan sonra yapılan niyetler sahih olmaz. Kaza orucuna imsaktan sonra (güneşin doğuşundan) niyet edilirse eğer o oruç kaza yerine geçmez; nafile orucu sayılır. Tüm kaza oruçlarına muhakkak imsak vaktine kadar niyet etmeliyiz. Şafi mezhebine göre niyet; güneş batana kadar caizdir. Herhangi bir oruç için geceden niyetlendiğimiz de imsak vaktine kadar bu niyetimizden geri dönebiliriz.
[/list_item]
[list_item title=”3. Kaza Oruçları Ne Zaman Ve Nasıl Tutulmalı?” url=””]
Kaza oruçlarının aralıksız peş peşe tutulmasını gerektiren herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Kazaya kalan oruçlarımızı mekruh olan günlerin dışında peş peşe ya da aralıklı olarak tutabiliriz. Ramazan ayından sonraki Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Kaza veya adak oruçlarının da bu ay içinde tutulmasıyla da aynı sevap elde edilmektedir. Kazaya kalan farz veya adak gibi vacip oruçlarımızı Cuma günleri tutulabiliriz. Fakat Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenler, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması gerekmektedir. “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebu Davud, Savm, 50) Zilhicce, Muharrem ayında tutulan sünnet oruçlar nafile ibadetidir. Sünnete niyet edilerek tutulan oruçlar, kaza oruçları yerine geçmez. Fakat kaza orucu bulunan bir kişinin nafile orucu tutmasında da herhangi bir engel yoktur.” Üzerinde Ramazan ayından kazaya kalmış oruç bulunan kimsenin nafile oruç tutması mekruh değildir.” (Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam Ansiklopedisi) Maliki ve Şafii mezhebine göre kaza orucu tutmadan nafile oruç mekruhtur. “Zimmetinde farz bir orucun kazası bulunan kişinin bir gün nafile oruç tutması mekruhtur. Çünkü farzın edası, nafileden daha önemlidir.” (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)
[/list_item]
[/list_group]