Diğer

Ramazan’dan En İyi Şekilde İstifade Etmenin 7 Yolu

Her yıl Ramazan yaklaşırken, birçok online web seminerleri, faaliyetler, yerel etkinlikler hazırlanır, tüm bunlar tek bir şeyle alakalıdır. Bu muhteşem ay için hazırlanmak. Bilgi her zaman güç değil potansiyel güçtür… Çünkü ne kadar konferans dinleseniz, ne kadar seminere katılsanız da eğer günlük yaşamınıza bu bilgiyi aktarmak ve uygulamak için istekli değilseniz, bu durumda siz kullanımınıza sunulan kaynakların sağladığı faydalardan ve aktarılan mübarek bilgilerden tam anlamıyla yararlanamıyorsunuz demektir.

Elbette siz böyle biri değilsiniz çünkü şuan da bu yazıyı okuyor olmanız kişisel ve ruhsal gelişiminizi önemsediğinizin açık bir göstergesidir. Eğer daha iyi ve daha verimli bir Müslüman olmak için zamanınızın bir kısmını okumaya ayırıyorsanız bu kesinlikle bir Müslüman için onur duyulacak bir şeydir. Allah (Subhanehü ve Teala) bize her zaman yararlı bilgiyi aramak ve öğrendiklerimizi uygulamak için yardım eder.

Ramazan yeni faydalı alışkanlıklar edinmek, faydasız olanlardan kurtulmak ve müthiş bir yıl planlamak  için inanılmaz bir fırsattır.

Aşağıdaki ipuçları ve önerilerden Ramazana gerçek anlamıyla odaklanmak için faydalanabilirsiniz…

Bu yılki Ramazanınızı geçmiş yıllardakinden farklı kılmak için aşağıda 7 basit ama etkili adım bulunmaktadır.

[list_group]

[list_item title=”1-Bu güne kadarki en iyi ramazanınızı yaşamaya niyet edin” url=””]

Çoğunuz bu hadisi bilir!

”Ameller niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur.” Buhari

Ancak, bazen bu basit gibi gözüken niyetlenme işini göz ardı etmek çok kolaydır. Ramazanınızın gerçek anlamıyla bir Ramazan olması için ilk adım her şekilde samimi bir karar almaktır.

Bu aynı zamanda hayattaki her şey için geçerlidir. Bir şeyleri yapacağımız zaman ilk işimiz niyetlenmek olmalıdır. Biz  samimi olarak niyet ettiğimiz zaman Allah (Subhanehu ve Teala) adımlarımıza rehberlik edecektir. [/list_item]

[list_item title=”2-Net hedeflere karar verin” url=””]


İnsanlara Ramazan hedeflerinin neler olduğunu sorduğunuzda, bu Ramazan daha tertipli olmak istiyoruz derler. Ancak başlangıçta bu büyük hedef gibi gelse de, özünde başlangıç için net bir hedef değildir.

Ramazan hedeflerinizi belirlemeye başladığınızda olabildiğiniz kadar ayrıntılı olmaya çalışın, örneğin listenize daha düzenli olmak, yazmak yerine aşağıdaki gibi şeyler yazabilirsiniz:

  • her namazdan sonra 5 sayfa kuran okumak
  • yemek hazırlama süresini kısaltmak için 15 tane dondurulabilir yemek hazırlamak.
  • teravih sırasında uyanık olmak için öğleden sonra dinç hissettirecek bir şekerleme yapmak

Talim ettiniz değil mi ?

Şimdi okumaya ara verin büyük bir fihrist kartı veya kağıt parçası kapın ve  bugüne kadarki en iyi Ramazanınızı yaşamak için 5 belirli hedef yazın.

Geçen yıl gerçekleştiremediğiniz hedeflerinizi de seçmeyi unutmayın, ayrıca istisnasız her gece teravih kılmaya çalışıyorsanız onu listenize eklemeyin. Yeni şeyler seçin. Bu yıl kendimizi geliştirmek istiyoruz unutmayın. [/list_item]

[list_item title=”3- Hedeflerinize ulaşmak için zamanınızı verimli kullanın” url=””]


Şuan ayrıntılı olarak hedeflerinizi belirliyorsunuz, ihtiyacınız olan tek şey, bir günlük plan yapmak ve hedeflerinize ulaşmak için zamanınızı verimli kullandığınızdan emin olmak. Çünkü hedeflerinize ulaşmak doğrudan zamanı nasıl kullanacağınızla ilişkilidir.

Bu nedenle hedeflerinizi bir flash karta ya da dizüstü bilgisayara basitçe kaydetmek, hedeflerinize ulaşmakta size yarımcı olacaktır. .Yapmış olduğunuz programa her bir aktivite için zamanı belirlemeniz ve bunu ciddiyetle yazmanız gerekir.

Her bir saat için yarım saatlik aralar vererek, her gün ne yapacağınıza dair tüm günü kapsayan bir program oluşturmalısınız. Bu size çok katı gibi gelebilir ama gerçekten öyle değil. Zamanınızla ilgili ayarlamalar yapmak görünenin aksine size zaman kazandıracaktır.  İşlerinizi zamanında halletmeniz size dinlenmek ve yenilenmek için daha fazla zaman kazandıracaktır. [/list_item]

[list_item title=”4- Sizi oyalayan şeylerden mümkün olduğunca uzak durun” url=””]

Şunu kabul edelim ki; dikkatimizi başka yönlere çeken bir dünyada yaşıyoruz. Tüm e-postalar, metinler, sosyal medya bildirimleri bizi gerçekte yapacağımız işten alıkoyabiliyor.

Şimdi o marifetli küçük aletlerimizden vazgeçelim demiyorum, maalesef bu mümkün değil. Ancak tüm aramalara ve bildirimlere cevap  vermek uğruna bir bakıma bu cihazlara köle oluyoruz. Başka bir açıdan baktığımızda  bunu kendimize bir görev olarak üstlendiğimizde onların dikkatimizi çekmemesi konusunda kararlı oluruz. Cihazlarımızı sessiz veya uçak modunda kullandığımızda, onları istediğimiz en yüksek verimlilikte kullanmış oluruz. Sonuç olarak bu harika cihazlar bize günlük işlerimizi kolaylaştırmak ve üretkenliğimizi artırmakta yardımcı olabilmek için varlar. Bize zamanımızı düzenleyen, Kuran ezberleyebilmemize olanak sağlayan  ya da üzerinde tefekkür etmemiz için günlük hadisler sunan çok güzel uygulamalar var. Bunların hepsi mükemmel araçlardır. Ancak bizim teknolojiye köle olmak yerine teknolojiyi bize hizmet etmek amacıyla kullanmayı öğrenmemiz gerekir. [/list_item]

[list_item title=”5- Hayatınızı kolaylaştırmak için programlı olun” url=””]

Bayram için yemek yada hediye hazırlıyorsanız, önceden plan yapmak size ihtiyaç duyduğunuzdan daha  fazla zaman kazandıracaktır. Mutfakta daha az zaman harcayın. Herkes ailesi için asma yapraklarından nefis bir sarma sararak sofra kurmak ister ancak kendinize ya da ailenize her gün bir şölen hazırlamak için süper markette ya da mutfakta çok fazla zaman harcarken, Ramazanın gerçek anlamından uzaklaşıyorsunuz. Yani küçük bir sadelikle uzun bir yol alabilirsiniz.

  • Tüm ay için bir menü oluşturun. Menünüzün sağlıklı ve basit olduğuna emin olun. Eğer belirli gecelerde konuklarınız olacaksa, o iftar yemeğini biraz daha ayrıntılı hazırlayabilirsiniz. Ancak diğer günlerde orucunuzu açmak için hazırlaması kolay çorbalar, salatalar, hafif yiyecekler düşebilirsiniz.
  • Yemeklerinizi önceden pişirin. Sevdiğiniz yiyecekleri uzun süre yiyebilirsiniz bu yüzden tadı güzel yemekler düşünün. Böyle yaptığınızda iki güne yetecek yemekler pişirebilirsiniz, bu sayede zaman ve enerjiden tasarruf etmiş olursunuz.
  • Dondurulmuş yiyecekler hazırlayın. Birçok güveç, mantı ve diğer yemekler dondurulduğunda harika oluyor. Bu değerli zamanlarımızı pişirmeyle harcamak yerine ibadetle geçirebilirsiniz.

Bu işin püf noktası, etkinliklerimizi hayat geçirirken yardımcı olması adına kendimize her gün Ramazanın gerçek manasını hatırlatmaktır.

Bayram hazırlıkları adına ailemize için yapmamız gerekenleri Ramazan öncesinde halletmemiz çok işe yarıyor. Evet, bütün bayram alışverişlerinizi ay girmeden yapmalısınız. [/list_item]

[list_item title=”6-  Kendinizi hizmete adayın ” url=””]

Bu en geniş adımlardan biridir. Bu madde diğer insanların hayatlarında farklılık oluşturmak amacıyla kaynaklarınızı, beceri ve yeteneklerinizi ve hizmet adına bunu çeşitli yolla yapabileceğiniz ile alakalı.

Güzel bir şeyler pişirip nazik ve sevecen bir not ile komşularınıza teslim edebilirsiniz. Yaptığımız güzel şeyler İslam’ın ne kadar mukaddes olduğunu göstermek adına irşadın en güzel şeklidir. Hastane ve huzur evlerindeki yaşlıları ziyaret edebilirsiniz. Kendi mescidinize, insanların orucunu açabileceği  için bir şeyler pişirip götürebilirsiniz.

Seçenekler çoğaltılabilir. Yapmanız gereken tek şey farklı bir şeyler yapmaya ve harekete geçmeye istekli olmak. [/list_item]

[list_item title=”7- Kur’anı en önemli önceliğiniz yapın” url=””]

En iyisini en sona sakladık. 5. Adımda zamanımızı değerlendirme fikrine değinmiştik. Allah ( Sübhanehu ve Teala) Kur’an’daki hatırlatmalarında Ramazan ayına odaklanmaya çok önem vermektedir. Allah (Sübhanahü ve Teala)  Kur’an’da çok net bildirir:

“Ramazan ayı; o öyle bir aydır ki, o ayda insanlara doğru yolu gösteren ve açık ayetleri içine alıp hak ile batılın arasını ayıran Kur’an’ı Kerim nazil olmuştur.”(Bakara Suresi 185. Ayet) 

Yapmamız gerekenler  Kur’an’ı okumak ve incelemek için zaman ayırmak, Kur’an’ın anlamı üzerine düşünmektir. Bu ay Kur’an’ın indirildiği aydır. Yani, biz güzel dinimizin büyük mucizesi hakkında bir şeyler öğrenmek adına ciddi olmak zorundayız. Sizin ve ailenizin inanılmaz bereketli ve anlamlı bir ramazan geçirmesini diliyorum. İnşaAllah bu ipuçları Ramazanınızı daha verimli geçirmek adına size yardımcı olur. Eğer sizin de Ramazan’ı verimli geçirmek adına kendi ipuçlarınız varsa lütfen bunu yorumlarda paylaşın![/list_item]

[/list_group]