Diğer

Ramazan’da Kaçınmamız Gereken 4 Yaygın Hata

Şüphesiz ki Ramazan en kutsal İslami aylardan biridir. Ramazan ayı Müslümanların rutin hayatlarını değiştirdikleri, bağışlanmak için ibadete yöneldikleri, yılın geri kalanı için de her şeye gücü yeten Yüce Allah’ın nimetlerini ve rahmetini umdukları aydır.

Ramazan ayında, Müslümanların amacı bu ayı en iyi şekilde değerlendirmek, Allah’tan olabildiğince çok merhamet ve hayır istemek, orucu bozan ve bir şekilde Müslümanların elde ettikleri hayrı ve sevapları kaybetmesine yol açan bütün işlerden sakınmaktır.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar.”

| Hadis-i Şerif; Buhari

Bu hadisten açıkça anlaşılıyor ki, Ramazan’da hiç şeytan yok; yani bizi kötülüğe yönelten faktör yok, böylelikle iyi biri olma ve güzel işler yapma ihtimali artar. Bu yüzden, eğer ortada Müslüman birinden kaynaklanan bir kötülük varsa, bilinmelidir ki bu o kişinin hatasıdır.

Sonuç olarak, Müslüman Ramazan boyunca boşa aç kalmış olmamak için sakıncalı bütün işlerden, orucu riske atacak hatalardan uzak durmak zorundadır.

[list_group]

[list_item title=”1- Öfkeli Olmak” url=””]

Bir Müslüman’ın Ramazan boyunca kaçınması gereken ilk şey öfkedir. Öfke bütün kötülüklerin temel sebebidir ve hiçbir zaman iyilikle sonuçlanmaz. Kişi karar verme yetisini kaybettiğinde, olayları açıkça göremez ve böylesine belirsiz bir durumda sonradan utanacağı, pişman olacağı hatalar yapar. Dahası, Ramazan’da oruç tutmanın esaslarından biri de Müslümanlara sabırlı ve mütevazi olmayı öğretmesidir ki bu iki erdemli davranış öfkenin doğuracağı kötü sonuçları engeller.

Bu yüzden, Müslüman Ramazan boyunca sinirlenmek yerine kesinlikle sabırlı ve hoşgörülü olmaya yönelmelidir. Öfke insanların kalbini kırar, ki bu kesinlikle doğru bir hareket değildir ve özellikle Ramazan ayında bundan uzak durmak gerekir. Ayrıca, sinirlenir gibi olduğunda sevgili Peygamberimiz’in sallallahu aleyhi ve sellem Allah’a sığınmamızı tavsiye ettiği hadis-i şerifi hatırlayın.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

Ben bir kelime bilirim ki: eğer şu kişi o kelimeyi söylesin kendisinde bulunan gazap hâli muhakkak gider. (Evet) o kişi “Eûzü bi`llâhi mine`ş-şeytân” dese kendisinde bulunan bu hal gider, buyurdu.

| Hadis-i Şerif; Sahih-i Buhâri, Hadis No: 1356

Ayrıca, Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in Ramazan’da yaptığı güzel işlere odaklanmak öfkenizi silip götürecektir.

[/list_item]

[list_item title=”2- Gün boyu uyumak” url=””]

Ramazan’ın her bir dakikası çok değerlidir ve Müslüman her fırsatta her an Yüce Allah’a hamd ederek, dua ederek bunu en iyi şekilde değerlendirmelidir. Gece uyumak ve öğle vakti şekerleme yapmak beden sağlığı için gerekliyken, bütün gece uyanık kalmak ve gün boyu uyumak iyi bir fikir değil.Gün içinde hissedilen açlıktan ve susuzluktan kaçınmak için, Müslümanlar gün boyu uyuyabilmek için bütün gece uyanık kalmaya çalışıyorlar. Ama bu yanlış olmakla beraber oruç tutmanın öğretilerine karşıdır. Orucun verdiği açlık ve sususluk bizlere nazaran daha şanssız insanların neler çektiklerini anlamamızı sağlar; bu yüzden, eğer kişi bunu hissedemiyorsa, Ramazan’ın özü yitirilmiş demektir. Bu sebeple, Müslüman oruç tutarken rutin işlerine de devam etmelidir.

[/list_item]

[list_item title=”3- Namaz kılmadan oruç tutmak” url=””]

Bu durum genelde Müslümanlar bütün gece uyumayıp gün boyu uyuduklarında gerçekleşiyor. Oruçluyken namaz kılmanın yanında, namazın kendisi zaten Müslümanlara farz ve oruç tutarken ya da tutmazken, Müslümanın zaten düzenli olarak kılması gerekiryor. Bu yüzden, bırakın Ramazan günlerini sıradan günler bile namazsız tam değildir. Müslümanın Razamanda çokça namaz kılması ve Yüce Allah’tan merhamet ve hayır istemesi gerekir. Eğer kişi böyle yapmayıp gün boyu sadece aç ve susuz kalıyorsa, o halde belki de oruç, tutulması gerektiği şekilde tutulmuyordur. Bu yüzden, Müslümanın orucu gerçek anlamıyla tutabilmek için orucunu farz ve teravih nazmazlarıyla tamamlamalıdır.

[/list_item]

[list_item title=”4- Konuşmalarımıza dikkat etmemek” url=””]

Ramazan’ın başka bir amacı da kişiye otokontrolu öğretmesidir. Oruçluyken, kişinin isteklerini ve dürtülerini kontrol altına alması gerekir. Bu isteklerin ve dürtülerin yanında, kişinin başkalarına karşı davranışlarını ve onlarla konuşma şekillerini de kontrol etmeleri gerekir. Bu açıdan, kişinin insanlarla olan herhangi bir konuşmasına dikkat etmesi gerekir. Bu ister saygısız, aşağılayan, kaba bir konuşma ya da dedikodu, iftira olsun fark etmez; Müslümanların İslam ruhunu kişiliklerine yansıtılabilmeleri için bunların hepsinden sakınmaları gerekir.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Oruç bir kalkandır. Oruçlu kimse kötü söz söylemesin ve cahillik yapmasın. Eğer bir kimse kendisiyle dövüşmeye veya sataşmaya kalkarsa: ona iki defa ‘Ben oruçluyum desin.’”

| Hadis-i Şerif; Buhari

Bu yüzden, Müslüman orucu kalkan olarak görmeli ve öfke uyandıran ya da karşı tarafı aşağılayan her türlü konuşmadan sakınmalıdır.

[/list_item]

[/list_group]

Sonuç:

Özetle, Müslüman Ramazan boyunca olabildiğince fazla sevap kazanmaya odaklanmalıdır. Ayrıca, Ramazan’da yapması ve yapmaması gereken şeylere dikkat etmelidir. Bu yüzden, kazandığı sevapları kaybettirecek ve orucun ruhuna aykırı olan işlerden sakınmak gerekir.