Diğer

Ramazan Ortası Çöküntüsüne 3 Çözüm

Affedilmek için büyük bir fırsat olan bu ayın ortalarına doğru bir gevşeklik ve istikrarsızlık olabilir bu çok normal. Büyük bir coşkuyla Ramazan’a başlasanız bile Ramazan’ın ortalarında enerjinizi kaybedebilirsiniz. Böyle bir çöküş normaldir bu yüzden motivasyonunuzu kaybetmemeniz gerekir. Hatta sahabede de böyle bir endişe vardı.

Rasulüllahın katiplerinden Ebû Ribi Hanzala b. er-Rebi el-Üseydi kendi başından geçen bir hadiseyi şöyle anlatır:

“ Bir gün Ebû Bekirle karşılaştım. Bana: Ey Hanzala nasılsın? dedi.

Ben: Hanzala münafık oldu dedim. O: Subhanallah sen ne diyorsun?! dedi.

Ben: “Rasulullahın huzurunda bulunuyoruz. O bize cenneti ve cehennemi hatırlatıyor, sanki (cenneti ve cehennemi) gözlerimizle görüyoruz. Fakat Onun huzurundan çıkınca, hanımlarımızla, çocuklarımızla meşgul oluyoruz. Onların işleri ile meşgul oluyoruz. Çok (şeyi) unutuyoruz.”

(Bunun üzerine) Ebu Bekir (radıyallahu anhu) şöyle dedi:
“Vallahı mutlaka bizler de bunun (söylediklerinin) benzeri ile karşı karşıya kalıyoruz.”

(Hanzala (r.a) anlatmaya devam ederek): “Ben ve Ebû Bekir (Rasulullaha) kopup gittik. Nihayet Rasulüllahın huzuruna vardık.”:

“Hemen ben, Hanzala munafık oldu Ey Allahın Rasulü, dedim. Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bunun üzerine:”

– O nedir (o ne biçim söz) dedi. Ben de söyle dedim:
“Ey Allahın Rasulü! senin huzurundayken bize cehennemi cenneti hatırlatıyorsun. Sanki gözlerimizle görüyoruz. Fakat huzurundan çıkınca, eşlerimizle çocuklarımızla meşgul oluyor, mesleğimizi icra ediyoruz. Çok (şeyi) unutuyoruz.”

Bunun üzerine Rasulüllah (sallallahu sleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Nefsim kudreti elinde olana yemin olsun ki: Huzurumda bulunduğunuz hal üzere ve (o sakilde) hatırlamağa (zikirde) devam etseydiniz. Melekler (evlerinizde) döşekleriniz üzerinde ve yollarda sizinle musafaha ederlerdi. Fakat ya Hanzala, bir saat ibadetle bir saat dünya işleriyle uğraşınız, yeter” diye üç defa tekrarladı. (Müslim rivayet etti). (Riyâzus-Sâlihîn s. 140. 14. bab, 151. hadis.)

Bu iniş çıkış ruh halinizin sürekli aynı olamayacağını gösterir. Ramazanda bile dibe vurmak bizim için ne yazık ki mümkündür. İnşallah bu çöküşün üstesinden gelebilmeniz için 3 stratejimiz var.

[list_group]

[list_item title=”1.Dikkatinizi Dağıtan Şeyleri Ortadan Kaldırmak!” url=””]

Motivasyonunuzun bozulması ve ruhsal olarak çöküntüde hissetmenizin bir sebebi de sosyal medya. Özellikle de hiçbir değer içermeyen sadece zaman kaybı olan hesapları takip ediyorsanız. Hele ki Ramazan gibi özel zamanlarda bu tür faydasız ve gereksiz hesapları takip etmeyi bırakmalısınız. Hangi hesabı/sayfayı takip etmek gerektiğini bilmiyorsanız küçük bir test yapın. Takip ettiğiniz site, izlediğiniz videolar ya da okuduğunuz yazılar sizi manen yükselmiş hissettiriyor mu? Bir iki sayfa daha fazla Kuran okuma isteği duyuyor musunuz? Artık verdiğiniz cevaba göre faydasız hesaplardan kurtulabilirsiniz 😉 .

Eğer bu hesapları takip etmeyi bırakamazsanız veya sosyal medya hesaplarının hepsini kapatamazsanız en azından dikkatiniz dağıtmasını engellemek için bildirimleri kapatabilirsiniz. Hiçbir şey kaybetmezsiniz suçluluk hissetmeyin 🙂 Ramazan’a odaklanın![/list_item]

[list_item title=”2.Motivasyon Tetikleyicileri!” url=””]

Geri kaldığınız yolu tamamlamak için küçük bir motivasyon hareketini ihtiyacınız var. Aşağıdaki yolları deneyebilirsiniz;
* Ruhunuzu canlandıracak bir ders/sohbet dinleyin.
* Ölüm hakkında düşününün. Sonuçta bu son ramazan olabilir!
* Gün boyunca İslami bir işle meşgul olun. Bir hizmet çalışması, İslami bir kurs veya ümmet için fayda sağlayacak herhangi bir iş olabilir.
* Size eşlik edecek bir arkadaş bulun ve birbirinize, kendinizi motive edecek ayet ve hadisler gönderin.
* Sizi motive eden hadisleri ve ayetleri küçük yapışkanlı kağıtlara yazıp görebileceğiniz yerlere yapıştırın.
* Bolca istiğfar edin. Bazen günahlarımız hayırlı bir şeyler yapmamıza engel olur.
* Tembelliğinizi aşmak için bolca dua edin.[/list_item]

[list_item title=”3.Gününüzü Analiz Edin” url=””]

Kendinizi en iyi siz bilirsiniz.
Örneğin saat 10 en enerjik zamanınız ise en çok enerji gerektiren işlerinizi saat 10 gibi yapın. Gönüllü hizmet çalışmaları, öğretmenlik ve ya öğrencilik gibi beyin gücü ve fiziksel aktivite gerektiren işleri günün en enerjik olduğunuz kısmına saklayın.

Öğleden sonra bir çok insan halsiz kalır, yorgun hisseder ama bu hiçbir şey yapılmayacağı anlamına gelmez. TV ve film mi izleyeceksiniz tabi ki hayır! Bunun yerine daha hafif görevleri daha küçük hedefleri gerçekleştirin. Örneğin Kur’an veya İslami bir kitap okuyun. Ailenizle vakit geçirin, motivasyon hadislerinden onlara da bahsedin. Az enerji gerektiren bir çok aktivite keşfedebilirsiniz.[/list_item]

[/list_group]

Son olarak tekrarlayalım; dikkatimizi dağıtacak her şeyi ortadan kaldırıyoruz, motivasyon tetikleyicilerimizi uyguluyoruz ve bir günümüzün analizini yapıp görevlerimizi tahsis ediyoruz böylelikle enerjimizin çok az olduğu zamanlarda bile faydalı işler yapıyoruz inşallah.