Diğer

Ramazan Ayını Değerlendirmek İçin 10 Tavsiye

11 ayın sultanı fazileti bol Ramazan Ayı geldi. Bu ayı ve ömrümüzü inşaallah en güzel şekilde değerlendirmek için sizlerin de isteği üzere bir liste hazırlık. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdular:

“Kıyamet günü, âdemoğlu şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Rabbinin huzurundan ayrılamaz. Ömrünü nerede geçirdiğinden, gençliğini nerede tükettiğinden, malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve ilmi ile amel edip etmediğinden.”

(Tirmizi, Kıyamet, 2601;)

Öyleyse imkan eldeyken ömrümüzü iyi işlere harcamalı ve mübarek ayları da bir fırsat bilmeliyiz inşaAllah. Çünkü sermayemizi iyi işlere harcamak bize inşaAllah ebedi saadet için vesile olacak. Yaptığımız listede günlük yapmanız için asgari hedefler koyduk bunları boş vakitlerinize istediğiniz gibi dağıtın hedef koymadan yapılırsa yarıda bırakılır düşüncesiyle hedef belirledik. Yani hazırladığımız program size yapmasını tavsiye ettiğimiz şeylerin en az kısmıdır bunlara devam etmeye hatta Ramazan Ayından sonra da yapmaya devam etmek bize çok şeyler kazandıracak inşaAllah. Vakti olan daha fazla yapmak isteyen kendi durumuna göre tavsiye ettiğimiz amelleri artırabilirler.

[list_group]

[list_item title=”1- Sağlam Niyet” url=””]Allah rızası için ben kardeşlerimizin hazırladığı bu programa uyup Ramazan ayımı ve ömrümü iyi geçirmek istiyorum diyerek şeytana ve nefse aldırış etmeden bu programa uymaya karar vermek gerekiyor. Unutmayın başlarda kolay olmayacak şeytan ve nefsiniz sürekli boş işlerle sizi oyalamak isteyecek ama devam ettikçe inşaallah alışkanlık kazanacak ve rahatlıkla yapacaksınız.[/list_item]

[list_item title=”2- Beş Vakit Namazı Cemaatle kılmak” url=””]Rabbimiz celle celaluhu mealen şöyle buyuruyor:

“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.”

(Bakara, 43)

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.”

(Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 249. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 42; İbni Mâce, Mesâcid 16)

5 vakit namazı cemaat ile kılmaya devam etmek oldukça önemli. Ramazan ayında sabah namazlarını da sahurdan sonra cemaatle kılma imkanını mutlaka değerlendirelim inşaallah. Bildiğiniz gibi Kadir Gecesi Ramazan Ayında ve 1000 aydan hayırlı bu geceyi, özel olarak ibadetle geçiremesek bile yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmak bütün geceyi ibadetle geçirmiş gibi sevaba kavuşmaya sebep olacaktır.

“(O) Kadir gecesi, (içinde Kadir gecesi olmayan) bin aydan daha hayırlıdır”

(Kadr Suresi 3.)

Osman İbni Affân radıyallahu anh ‘den rivayet edildiğine göre,
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise, bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır.”
(Tirmizî, Salât 165.Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 47)[/list_item]

[list_item title=”3- Günlük Zikirler” url=””]Hergün mutlaka belli sayıda zikir çekerek Allah’ın rızasını kazanmaya çalışalım inşaallah. Hangi zikirleri çekeyim ve fazileti nedir diyorsanız “Günlük Yapılacak 8 Faziletli Zikir” yazımızı mutlaka gözden geçirin. Unutmayın zikir eden insan günahlardan uzaklaşır ve Allah zikrettiğimiz de bizi anar.

“O halde siz beni zikredin ki ben de sizi zikredeyim. Bana şükredin, nankörlük etmeyin.”

(Bakara 152)

Aynı zamanda günde en az 100 salavat-ı şerife okuyalım inşaallah. “Salavat-ı Şerif Okumak İçin 9 Sebep” yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.[/list_item]

[list_item title=”4- Kur’an Okumak, Öğrenmek, Öğretmek” url=””]

Günlük en az bir sayfa arapça Kur’an okuyun. Eğer Kur’an okumayı bilmiyorsanız öğrenmek Ramazan için çok güzel bir fırsat! Bilenlerde etraflarında bilmeyenlere öğreterek vakitlerini en güzel şekilde değerlendirebilirler.

Müminlerin en hayırlısının kimler olduğunu bildiren bir hadisi şeriflerinde Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır:

“Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.”

(Buhari, VI, 108)[/list_item]

[list_item title=”5- Kur’an’ın Anlamıyla Buluşmak” url=””]

Bu Ramazan Kur’an’ı Kerim’in anlamıyla buluşma ayımız olsun. Kur’an-ı Kerim’in Efendimiz aleyhissalatu vesselam Hazretleri’ne inmeye başladığı bu ayda Kur’an’ın anlamıyla buluşun. Günde en az bir sayfa Kur’an tefsiri okuyup anlamını düşününüz. Unutmayın bu mutlaka açıklamalı bir meal veya tefsir olsun. Sadece meal Allah korusun yanlış anlamlar çıkarmamıza sebep olabilir. Veyahut ekibimizin çevirdiği Nouman Ali Khan’ın tefsir videolarından günde bir tane dinleyebilirsiniz.

“Andolsun ki biz, Kur’an’ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Hani düşünüp öğüt alan (yok mu)?”

(Kamer 32.)[/list_item]

[list_item title=”6- Dini Kitaplar Okumak” url=””]Ehl-i Sünnet alimlerimizin yazdığı dini kitapları günde en az 10 sayfa okursak; bir ayda tam 300 sayfa yılda ise yaklaşık 3600 sayfa eder. Ufak adımlarla onlarca güzel kitabı bitirmek mümkün günlük sadece yarım saat vererek ömrümüzü bu şekilde bereketlendirebiliriz inşaallah ne mutlu![/list_item]

[list_item title=”7- Haramlardan Sakınmak” url=””]

Başta gözümüzü olmak üzere bütün azalarımızı haramlardan uzak tutmak çok önemli göz harama baktığında kalp harap oluyor ibadetlerden tad alamıyoruz öyleyse haramlardan sakınacağız inşaallah. Oruç tutan insan gıybet dedikodu edip kardeşinin etini yememeli günahlardan azami ölçüde sakınmalı inşaallah.
Ebu Hureyre radıyallahu anh şöyle dedi:

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Nice oruç tutanlar var ki, aç kalmaktan başka bir kazançları yoktur. Ve yine nice namaz kılanlar var ki, yorgunluktan başka namazından elde ettiği bir şey yoktur.”

(İbn Mace, Sıyam,21)

Allah böyle olmaktan cümlemizi korusun ibadetlerimizi hakkıyla eda edip kabul olunanlardan eylesin inşaallah. Amin.[/list_item]

[list_item title=”8- Hayır İşlerinde Yarışmak” url=””]Ramazan’ı fırsat bilip elimizden geldiğince akrabaya, yoksula yardım etmeli ve yetim sevindirmeliyiz inşaallah. İmkanı olanlar mutlaka sadaka vermeli vakti olanlar hayır kurumlarında gönüllü olarak çalışarak vakitlerini değerlendirmeli. Bunu yaparken kadın erkek karışık kurumlardan uzak durmalı.[/list_item]

[list_item title=”9- Teheccüd” url=””]

Sahur ile birlikte çok önemli bir fırsat geçiyor elimize teheccüd namazı.

Rasulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular:

“Sahur yapınız. Şüphesiz sahurda bereket vardır.”

(Nesâî, Sıyâm, 18, 19; İbn Mace, Sıyâm, 22)
Sahura uyandıktan sonra kılacağımız teheccüd namazı ve edeceğimiz dua ne kadar güzel olur.Ayrıca kazası olan kardeşlerimiz kaza namazlarını da kılıp sonra nafile de kılabilirler. Efendimiz aleyhissalatu vesselam’dan gecenin son üçte birinde yapılan duanın makbul olduğunu öğreniyoruz. Dualarınız da bütün Ümmet-i Muhammed’a aleyhissalatu vesselam Hazretleri ve bizlere de özel olarak dua ederseniz seviniriz. Dualarımız karşılıklı bilesiniz. 

Rasulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular:

“Ramazan’da Allah’ı anan kimsenin günahları bağışlanır. Ramazan’da Allah’tan birşey isteyen kimse mahrum kalmaz.”

(Camiü’s Sağir, 4312)[/list_item]

[list_item title=”10- Tebliğ” url=””]

Ailemiz ve yakın çevremizden başlayarak insanlara kızmadan, sert davranamdan; iyiliği emretmek, kötülükten men etmek, ve İslam’ı anlatmak son derece önemli. En kolay yoluyla sitemizden yazılarımızı paylaşarak bile insanlara tebliğ yapabilirsiniz çevrenizde namaz kılmayan insanlar varsa namaz kılmayı tavsiye edebilirsiniz ve bu konuda  “Namaza Başlamak İçin 8 sebep” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Sizler için 10 adımlık bir Ramazan programı hazırladık Allah hepimizi yapmaya muvaffak etsin. Allah sizlerden razı olsun hem okuyor hem yazılarımızı paylaşarak yayılmasına vesile oluyorsunuz sizler vesilesiyle binlerce insana yazılarımız ulaşıyor bu yazımızı da paylaşarak hayra vesile olabilirsiniz. Hayırlı ramazanlar hayırlı bereketli uzun ömürler dileriz. Allah’a emanet olunuz.[/list_item][/list_group]