Diğer

Kadir Gecesini En İyi Şekilde Geçirmek İçin 16 Tavsiye

Kadir Gecesinden (Leyletü’l Kadr), Kur’an’da “bin aydan hayırlıdır” (97/3) şeklinde bahsedilir. Kur’an okumak gibi, Allah’ı zikretmek gibi, bu gecede yapılan her türlü ibadet, içinde Kadir Gecesinin bulunmadığı bin ayın ibadetinden daha hayırlıdır.

Allah Rasulu –sallallahu aleyhi ve sellem – “Ramazan ayında, diğer aylarda görülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazanın son on gününde ise çok daha şiddetli bir gayrete geçerdi.” (Buhari)

Hz. Aişe’nin –Allah ondan razı olsun- rivayet ettiğine göre Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem – şöyle buyurdu:
“Sizler Kadir Gecesini Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayınız.” (Buhari)

Ayrıca: “Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.” (Buhari ve Muslim, Ebu Hureyre’den rivayetle)

İşte Kadir Gecesinde ve az öncesi ile az sonrasında yapabileceğimiz bazı ipuçları:

[list_group]

[list_item title=”1. Allah rızası için izin kullanın” url=””]

İşimizden binbir sebeple izin alıyoruz. Bu kez neden ibadete odaklanıp Rabbimize şükretmek amacıyla olmasın?
Bu tamamen mümkün olmasa da, yapabiliyorsanız en azından birkaç günlük izin kullanın. Bu, daha fazla ibadet etmek için ertesi gün işe gitmeyi dert etmeden gece uyanık kalmanızı, ayrıca itikaf yapmanızı da kolaylaştırır.

1 işten-izin-al mywayislam.com[/list_item]

[list_item title=”2. İtikaf yapın” url=””]

Ramazan’ın son on gün ve gecesini mescitte itikaf halinde geçirmek, Rasulullah’ın –sallallahu aleyhi ve sellem- bir uygulamasıydı.
İtikafta olduğu sürece kişiler sürekli camide kalarak nafile namaz kılma, Kur’an okuma gibi çeşitli zikir (Allah’ı hatırlama/anma) faaliyetinde bulunurlar. Acil durumlar haricinde camiden çıkmazlar, haliyle camide uyurlar. Yeme-içme ihtiyaçlarını aileleri veya cami görevlileri temin eder. Kısa süreli –mesela bir gece, bir gün veya birkaç günlük- itikaf da tavsiye edilmiştir.

ramazan 2 itikaf mywayislam.com[/list_item]

[list_item title=”3. Bu özel duayı yapın” url=””]

Hz. Aişe –Allah ondan razı olsun- rivayet ediyor:
Ey Allah’ın Resulü, dedim, “Şayet Kadir Gecesine tevafuk edersem nasıl dua edeyim?” Şu duayı okumamı söyledi: “Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu’l-afve fa’fu anni. (Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet.)
(Tirmizi)

sure kuran dua 3 sure ayet mywaysilam.com[/list_item]

[list_item title=”4. Kur’an okuyun, ezberleyin” url=””]

Ezberlemek için bu Ramazan Teravih’te duyduğunuz belli sureleri veya bölümleri seçebilirsiniz.
Eğer bir Kur’an kursuna gidebiliyorsanız, öğrendiklerinizi uygulamaya dökmek için en güzel zaman şimdidir.

4 Kuran-oku-ezberle sözler köşkü[/list_item]

[list_item title=”5. Kur’an’ın manası üzerine tefekkür edin” url=””]

Teravih’te son duyduğunuz sure veya sureleri belirleyin ve onların meal ve tefsirini okuyun. Anlamları ve hayatınıza kişisel anlamda nasıl etki ettikleri üzerine derinlemesine düşünün.

5 Kuran-tefekkür-1024x683 sözler köşküm[/list_item]

[list_item title=”6. Günahlarınızdan arının” url=””]

Ebu Hureyre, Peygamber Efendimiz’den rivayetle aktarıyor: “Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.” (Buhari)

Bildiğiniz kısa surelerle namaz kılmakla yetinmeyin. Namazlarınızı daha uzun, derinlikli ve anlamlı hale getirmeye çalışın. Daha uzun sureler ezberinizdeyse, meal ve açıklamalarını okuyun, ve namazda da anlamları üzerine dikkatinizi vererek bu sureleri okuyun. Sadece kısa sureler ezberinizdeyse, öncesinde meal ve tefsirlerini okuyup, namazda da onları, verdikleri mesajlar üzerine düşünerek okuyun. Bu pek çoğumuzun kolayca dikkatinin dağıldığı, aklının başka yerlere gittiği günlük namazlarımızda konsantre olmayı sağlamak için etkili bir yoldur.

6 günahlarınızdan-arının hayalhanem mehmet yıldız[/list_item]

[list_item title=”7. Şahsi dua listesi yapın” url=””]

Kendinize, Allah’tan gerçekten ne istediğinizi sorun. Allah bizim duamızdan hoşnut olur. Büyük olsun küçük olsun, dünyalık olsun olmasın, her şeyin ama her şeyin bir listesini yapın. Bu liste hazır olunca, şu üç şeyi yapabilirsiniz:
• Allah’a onları size vermesi için dua edin
• Onları elde etmek için neler yaptığınızı düşünün
• Onları ileride elde etmek için bir çalışma planı geliştirin

7 dua-listesi defter islam trendyol[/list_item]

[list_item title=”8. Kendinize not verin” url=””]

Kendinize sorulması gereken hayati soruları sorun. Nerede durduğunuz, nereye gittiğinize dair bir değerlendirme yapın. Bu değerlendirme, yaptığınız iyi işlere dair sizi mutlu etsin; kötülüklere dair de pişmanlığa yöneltsin. İşte bu ikincisi, yukarıda bahsi geçen Allah’a dua etmede Allah’tan içtenlikle bağışlanma dilemenize vesile olacaktır.

/list_item]

[list_item title=”9. Uzun, samimi, derinlikli dualar yapın” url=””]

Bunun en güzel vakitlerinden biri, gecenin sabaha bakan son kısmıdır.

Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre, Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «— Noksanlıklardan münezzeh ve yüce olan Rabbimiz(in rahmeti), her gece — gece sonunun üçte biri kalınca — aşağı (kat) göğe iner de şöyle buyurur: — Bana dua eden yok mu, onun duasını kabul edeyim? Benden isteyen yok mu, ona vereyim? Benden mağfiret dileyen yok mu, onu bağışlayayım?» (Buhari)

Bu mesela sahur vaktinden bir saat önce kalkıp Allah’tan helal olan her şeyi istemek demek olabilir. Sünnette geçen duaları yapabileceğimiz gibi kendi dilimizde, ihlas ve inançla kendi dualarımızı da edebiliriz.

8 dua-1024x683 zikir cübbeli ahmet hoca[/list_item]

[list_item title=”10. Her gece farklı bir dua/ayet ezberleyin” url=””]

Uzun olmak zorunda değil; tek satır bile olabilir. Tam tercümesini bilmeseniz bile en azından genel anlamda ne demek olduğunu da mutlaka bilin. Fişlere yazarak gün boyu yanınızda taşıyabilir, işte, yolda, sırada beklerken göz atabilirsiniz. Gece de namazda tekrar edersiniz.

[/list_item]

[list_item title=”11. Ailece iftar yapın” url=””]

İftar vaktini hafta içi iş yerinizde tek başınıza birkaç hurmayla geçiştirdiyseniz, işte ailenizle geçirmeniz için Ramazan’ın son birkaç günü kaldı! Bunu akıllıca kullanın.

11 iftar istanbul iftar saati ramazan[/list_item]

[list_item title=”12. Ailenizi Teravihe götürün” url=””]

Eşiniz ve çocuklarınız, yürüme mesafesinde olmayan camiye onları götürmediğiniz için çoğu Teravihi kaçırdılar mı? Öyle ise şu son on günde hepinize bir iyilik yaparak onları Teravihe götürün.

[/list_item]

[list_item title=”13. Hatim duasına katılın” url=””]

Ramazan’da hatimle (Kur’an’ı baştan sona okuma) Teravih namazı kılınan hemen tüm camiler, hatimlerini bu son on günde tamamlıyorlar. Özellikle tek gecelerde bitirmeye çalışıp ardından hatim duası ediliyor. İşte o gecenin Teravih namazı ve hatim duasına ailece katılın. Farklı camileri takip ederek onların hatim dualarını da yakalamaya çalışın.

13 hatim-duası[/list_item]

[list_item title=”14. Peygamberimizle ilgili bir kitabı bitirin” url=””]

Peygamberimiz –sallallahu aleyhi ve sellem- hakkında, onun Allah yolunda yaşadıklarını göstererek ona ve İslam’a karşı sevginizi artıracak bir kitap okuyun. Bu, şu son on günde kendinizi daha bir gayrete getirmenize ilham kaynağı olur inşaAllah.

[/list_item]

[list_item title=”15. Önümüzdeki yılı planlayın” url=””]

Kendi değerlendirmenizi yapmanızın ardından, artık en azından bir sonraki 12 ayda nerede olmak istediğinizi planlayabilirsiniz. Kadir Gecesi, düşünme modunda olacağınız için bunu yapmak için iyi bir vakittir (ibadetten sizi alıkoymayacak şekilde). Bir geceyi değerlendirmeye, bir geceyi önümüzdeki yılı planlamaya ayırabilirsiniz.

15 plan ajanda defter bloknot[/list_item]

[list_item title=”16. Kadir Gecesi yapılacaklar listesi hazırlayın” url=””]

Her Kadir Gecesi için bir kontrol listesi yapın. Bu listede geceyi nasıl geçirmek istediğiniz, bu bin aydan hayırlı geceyi nasıl kullanacağınız yazıyor olmalı. Bu listeden maddeler seçerek uygulamak istediğiniz sırayla uygulayın. Böylece, camilerin kutlama havasında olan Kadir Gecesi ortamlarında sık rastlanan faydasız konuşmalarla zamanınızı boşa harcamayı önlemiş olacaksınız.

16 kadir gecesi planı programı faziletli ameller[/list_item]

[/list_group]