Diğer

İşin Allah’a Kalmışsa Olmuş Bil [Tevekkül ve 5 Mükemmel Sırrı]

Tevekkül etmek, çalışıp, çabalamak, çalışıp çabalarken Allah’ın bizimle olduğunu hatırdan çıkarmamak ve sonucu Allah’a bırakmaktır.

Bismillahirrahmanirrahim.

Ey iman edenler! Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın; hani bir kavim size el uzatmaya yeltenmişti de Allah onların ellerini sizden çekmişti. Allah’tan korkun! Müminler yalnız Allah’a tevekkül etsinler. (Maide-11)

Tevekkül her şeyden önce Yüce Allah’a yönelmek, O’nun kudretini ve yüceliğinin bilincinde olmaktır. Her mümin bir işe niyet edip bu iş için çabalayarak ve her türlü önlemini alarak Allah’a tevekkül etmelidir. Böyle güzel ve Allah katında değerli olan hareketin ise insan için birçok yararı vardır.

[list_group]

[list_item title=”1.Tevekkül tevhidin meyvesidir. İmanın artmasına ve sağlamlaşmasına vesile olur.” url=””]

Tevekkül, Allah’a olan imanın en önemli göstergelerinden biridir. Kişi tevekkül ettiğinde, yaptığı eylemin sonucunu Allah’tan bekler, O’na dayanır ve güvenir. Tevekkül eden insan, her şeyin sahibinin Allah olduğunun ve her şeyin O’nun idaresi altında olduğunun bilincindedir. Tevekkül; kulu Rabb’ine, Rabb’i de kuluna sevdiren en güzel amellerden biridir.

Bismillahirrahmanirrahim.

Onu beklemediği yerden rızıklandırır. Kim Allah’a tevekkül ederse, O kendisine yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah, her şeye bir ölçü koymuştur. (Talak-3)[/list_item]

[list_item title=”2.Yapılan her işin Allah’ın rızasına uygun olmasını sağlar.” url=””]

Tevekkül, Allah’a güvenmek olduğuna göre tevekkül eden insan yaptığı işlerde Allah rızasını gözetir. Attığı her adımın, söylediği her cümlenin Allah rızasına uygun olmasına dikkat eder. Hem Allah’ın rızasına uygun işlerde bulunmak hem de bu işin sonunda Allah’a güvenmek ise bu işin en güzel tarafıdır.

Bismillahirrahmanirrahim.

Mü’minler ancak o kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir. O’nun ayetleri okunduğunda imanlarını arttırır ve yalnızca Rablerine tevekkül ederler. (Enfâl-2)[/list_item]

[list_item title=”3.Tevekkül insana sorumluluk bilincini aşılar ve insanda daima çalışma, çabalama düşüncesini geliştirir.” url=””]

Her Müslüman elinden gelen her türlü çabayı gösterdikten ve tüm tedbirlerini aldıktan sonra tevekkül etmelidir. Bu benim kaderim diyerek boş oturmak bir Müslümana yakışmaz. Müslüman bir kişi daima çalışmalı, emek göstermeli ve işin sonunu Allah’a bırakmalıdır. Bu durum ise kişideki sorumluluk bilincini ve her zaman çalışma hevesini uyandırır.

Bismillahirrahmanirrahim.

Allah’tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın onlar çevrenden dağılır giderlerdi. Öyleyse onları bağışla, onlar için bağışlanma dile ve iş konusunda onlarla müşavere et. Eğer azmedersen artık Allah’a tevekkül et. Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.
(Al-i İmran-159)[/list_item]

[list_item title=”4.Tevekkül kişiyi iç huzura kavuşturur. Başarısız olma endişesini ve korkusunu yok eder.” url=””]

Kişi elinden geleni yapıp tüm çabalarını ortaya koyduktan sonra olur da bir aksilik çıkarsa diye düşünebilir. Okul hayatında, iş hayatında ve aslında hayatının her alanında başarısız olma endişesi içerisinde olabilir. Bu endişeyi ortadan kaldıran en etkili silah ise tevekküldür.

Tevekkül, insanın elinden geldiğince çabalamasını sağladığı için insana ilk güvenceyi verir. İkinci ve en önemli adımsa Allah’a dayanıp güvenmektir. Allah kendisine güvenip dayananlara vekil olarak yeter. Bu bilinci taşıyan insan ise, yaptığı iş her ne olursa olsun bunu Allah rızası için yaptığını ve Allah’ın kendisine en hayırlısını vereceğini bilir. Bu adımlar kişiyi iç huzura ve mutluluğa götürür.

Bismillahirrahmanirrahim.

Size verilen şey, yalnızca dünya hayatının geçimliğidir. Allah’ın yanında bulunanlar ise daha iyi ve daha süreklidir. Bu mükâfat iman edenler ve Rablerine dayanıp güvenenler içindir. (Şura-36)[/list_item]

[list_item title=”5.Tevekkül insana asla pes etmemeyi, sabır ve sebat göstermeyi öğretir.” url=””]

Allah’a dayanıp güvenmek, bu imtihan dünyasında insanı ayakta tutan tek şeydir. Allah’ın vereceği her şeyin kendisi için hayırlısı olduğunu bilip tevekkül eden kişi asla pes etmez. Çevresinin hatta ailesinin bile kendisine cephe aldığı zamanlarda; tek güvencesinin, tek dayanağının, tek yardımcısının Allah olduğunu bilir. Elinden gelen tüm çabaları gösterip Allah’a güvenmek, bu yolda sabır ve devamlılık göstermesini sağlar.

Bismillahirrahmanirrahim.

De ki: “Allah’ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez. O bizim Mevlamızdır. Ve mü’minler yalnızca Allah’a tevekkül etmelidirler.” (Tevbe-51)

Tevekkülün sonunda başarıya ulaşacağını, Allah’a daha da yaklaşacağını bilen insana ne mutlu! :)[/list_item]
[/list_group]